Trans-endannogiets; hoe kan ik helpen?

Treed binnen in onze Shespot Leeszaal en zoek een fijn plekje om al die mooie, bijzondere, leuke, interessante, tijdloze en informatieve topics nog eens door te lezen.

Moderators: Oceann, Neena, Xenia, JanWbr

Lyssa
Berichten: 11
Lid geworden op: vr 01 februari 2013, 20:56

Trans-endannogiets; hoe kan ik helpen?

Berichtdoor Lyssa » di 19 maart 2013, 21:24

Hij contacteerde mij.. Of we eens konden praten. Niet via mail maar echt, aan een tafel, eens iets drinken.
Ik ken hem wel, maar niet zo goed. Wat wilde hij?
Aardig is hij wel, heel erg.
'Wil hij je vertellen dat hij verliefd op je is?' vroegen vrienden.
Nee, dat denk ik niet.

Een vrijdagavond, op weg van Nederland naar België, deed ik een tussenstop.
Hij stond me op te wachten. Ik was benieuwd.

We liepen naar een cafeetje, pratend over ditjes en datjes en toen ook nog dat wat besproken moest worden. Aarzelend en haperend, woorden die niet naar buiten willen komen. 'Zullen we gewoon verder lopen?', vroeg ik. Dat praat fijner.

'Het is zo, dat ik.. misschien enigszins. Nee, niet enigszins. Al van toen ik klein was voel ik dat.. ' -zou hij misschien willen vertellen dat hij homo is?-
'Weet je, je hebt mensen, pfff... stilte... dus, wat ik eigenlijk wil zeggen, zeg het nou gewoon, -zegt hij tegenzichzelf- ok, dus, ik zit verkeerd. In het verkeerde lichaam. Al van kleins af aan wil ik liever een meisje zijn.'

Complete verbazing. Of toch niet? Ja, ik was wel verrast. Maar het klopt ook wel, het plaatje. Uiterlijk gezien niet, maar vanbinnen wel. Ja, nu ik erover nadenk. Wat gek dat ik dit niet eerder dacht. Of ja, ook niet gek. Ik ken niemand die zo is. Zo. Hoe dan? Transseksueel? Transgender? Transwatdanook.

We praten de avond vol. Conflict na conflict komt voorbij. Duidelijk een heel doolhof aan knopen in zijn hoofd.

Het is moeilijk, ik wil helpen, maar hoe doe ik dat?
Luisteren kan ik, en adviseren omtrent psychologische kwesties.
Maar echt, echt helpen. Waar kan ik terecht? Waar kan hij terecht?

Eerst afgewezen door een reisgroep -wegens 'te oud' (30+)-, dan in de aanwezigheid van alleen maar 50+ op een bijeenkomst. Is er dan niemand van zijn leeftijd, met vragen en antwoorden?
Niet zijn innerlijk willen negeren, maar ook niet noodzakelijk als dragqueen over straat.
Hoe ben je transwatdanook in het echte leven, zonder daarbij je hele omgeving constant te choqueren? Hoe ga je de maatschappij aan? Hoe ben je jezelf, zonder jezelf te verloochenen en niet altijd nagestaard te worden?

Waar is de grijze zone?

Sinds zijn verhaal sta ik meer stil bij de kwestie. Trans is nog een brug verder dan homo. Trans zit niet nog in de kast van de maatschappij, maar heeft nog niet eens een kast.

Iedereen met raad, advies, ervaring.. welkom, graag, ik en hij, wij willen het weten.

Bedankt, Lyssa

If then...
Berichten: 1873
Lid geworden op: di 09 september 2003, 20:08
Locatie: Nederland; IT-er

Re: Trans-endannogiets; hoe kan ik helpen?

Berichtdoor If then... » wo 20 maart 2013, 9:46

Ha Lyssa

Fijn dat hij zich bij jou veilig genoeg voelt om er over te praten.
Een transgender is iemand die beseft dat hij in het verkeerde lichaam zit maar nog operatieve ingrepen heeft gehad. Als je googled op transgender vind je div informatie en verenigingen.
Ik weet niet hoe je hem kunt helpen behalve te luisteren. Misschien voelt hij de behoefte om zich soms als vrouw te kleden en gedragen, daar zou je dan wel bij kunnen helpen: samen shoppen, kleden en helpen met make-up en daarna bijv in het openbaar samen iets doen.
Als hij zich operatief wil laten helpen zal hij waarschijnlijk naar zijn huisarts moeten.

Sterkte!
IF :!:

Gebruikersavatar
Suzette
Berichten: 3586
Lid geworden op: zo 05 oktober 2008, 15:40
Locatie: Amsterdam

Re: Trans-endannogiets; hoe kan ik helpen?

Berichtdoor Suzette » wo 20 maart 2013, 19:02

Officieel heet het genderdysmorfie :)

Emotioneel :
Ik denk dat je niet meer kunt doen dan er zijn als vriend, luisteren, steunen, evt ook nog kritisch zijn.

Praktisch:
naar de huisarts. Ik weet niet waar hij woont maar het genderteam in de VU is heel goed. Je wordt niet zomaar geopereerd, daar gaat een heel traject aan vooraf. Niet iedereen wil ook geopereerd worden.
En soms zien mensen van een operatie af tijdens dat traject maar leven wel verder als het andere geslacht; soms met, soms zonder hormonale ondersteuning. Er is van alles mogelijk

Leeftijd is daar veel minder een issue dan wat jij schreef, dat weet ik 100%


Hoe het in Belgie is weet ik niet.

Het genderteam in de VU is sowieso ook gewoon te benaderen om informatie te vragen voor in Belgie, zij weten wellicht de juiste weg/wegen

Genderteam VUMc
ALs je genderteam als zoekterm gebruikt is er al veel te vinden. Het lukt me niet om de link incluis zoekterm te sturen, dus de zoekterm moet je zelf nog even invullen bij deze link.

Psychische begeleiding is wel het belangrijkste voor nu. En daar zijn ook gespecialiseerde hulpverleners voor, vast via google te vinden als de huisarts het niet weet.

Gebruikersavatar
Carina
Berichten: 9560
Lid geworden op: za 17 juli 2004, 12:21
Locatie: Zuid- Holland

Re: Trans-endannogiets; hoe kan ik helpen?

Berichtdoor Carina » wo 20 maart 2013, 22:32

Lyssa, ik heb geen raad voor je. Ik heb hier geen ervaring mee.
Ik wil alleen zeggen dat ik het geweldig van je vind dat je hem/haar hierin steunt.
Succes voor jullie beiden. =):
I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not

raoul
Berichten: 104
Lid geworden op: vr 02 mei 2008, 10:13
Locatie: Amsterdam

Re: Trans-endannogiets; hoe kan ik helpen?

Berichtdoor raoul » do 21 maart 2013, 21:17

Hoe kan ik helpen is je vraag...
Hij heeft een keer met je gepraat....het naar buiten treden is al een begin...eindelijk ergens open over kunnen zijn...
Iets kunnen zeggen wat niet zomaar zegbaar is...
Niet teveel willen doen is een begin...laat hem zijn verhaal maar doen, laat hem aangeven wat hij zou willen aan meedenken van jouw kant...
Kijk of hij de weg kent naar eventuele deskundigen....of dat hij wil dat je meedenkt, meekijkt...
In het begin kan je schrikken van iets wat iemand aan je vertelt en is de neiging om te gaan handelen, maar het hoeft allemaal niet vandaag...het heeft tijd nodig...tijd om te orienteren wat er allemaal is...
Van belang is wat hij wil, denkt, voelt...het is zijn leven en hij weet hoe het voor hem van binnen is....en wat bij hem past...
De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen.

Gebruikersavatar
Spot the difference
Berichten: 1496
Lid geworden op: do 10 juli 2003, 16:26

Re: Trans-endannogiets; hoe kan ik helpen?

Berichtdoor Spot the difference » di 26 maart 2013, 17:12

Dag Lysse,

Toevallig las ik net dit in de Standaard online. Ter info.

Kunnen vrouwen mannen zijn?

De Bijbel omschrijft de man als ‘dat wat tegen de muur plast’. Een heldere definitie, maar te simplistisch in tijden waarin een vrouwelijk fotomodel mannenmode aanprijst, een hiphopper tweeslachtig blijkt en een bekende vrouw beslist een bekende man te worden.
Geeft u het maar toe: wanneer u een café, vergaderzaal of sportstadion betreedt, deelt u de aanwezigen (al dan niet bewust) meteen in twee groepen op. Mannen en vrouwen. Dat doet u, tenzij u heel exotische cafés frequenteert, zonder de geslachtsdelen van iedereen erop na te kijken. Waarop baseert u zich dan? Eventuele snor en baard, manier van bewegen of gedrag?

‘Het is een illusie dat we iedereen kunnen opdelen en dat daardoor nauwelijks twijfel kan ontstaan’, schrijft Maxim Februari (50) in zijn boek De maakbare man. ‘U kunt van uzelf wel denken dat u het lichaam van een vrouw hebt, of van een man, maar heel zeker weet u het niet.’ Daarmee zet de Nederlander heel wat op losse schroeven. Maar hij bewees dan ook dat iemand die door iedereen als vrouw wordt beschouwd, op een dag kan beslissen man te zijn.

Die dag was vrijdag 14 september 2012. De schrijfster, filosofe, juriste en kunsthistorica Marjolijn Februari, bekend van haar columns in de Volkskrant en NRC Handelsblad, maakte wereldkundig dat ze voortaan als Maxim Februari door het leven zou gaan.

Vrijdag 10 augustus 2012 was eveneens een wonderlijke dag in het leven van Februari. Wat er precies anders was dan de dag ervoor, weet hij niet, maar op die dag werd Februari in de winkel plots begroet met ‘meneer’. Februari nam toen een kleine vijf maanden testosteron. De baardgroei bleef nog uit. Wel was de stem lager, waren de schouders breder, de heupen smaller en de spieren strakker. Maar waarin dat definitieve ‘om zijn’ precies zit, daarop kan Februari de vinger niet leggen.

Een blik achter de rits

Wat maakt dat iemand vrouw of man is? ‘De biologie’, zult u misschien opperen. Simone de Beauvoir kan wel stellen: ‘On ne naît pas femme, on le devient’, bij de geboorte behoeft het enkel een snelle blik tussen de babybeentjes en hop, er verschijnt een m of v in het geboorteregister.

Toch is de biologie dubbelzinniger. Bij sommigen zijn de geslachtsdelen moeilijk te interpreteren, maar ook chromosomen zijn niet altijd zo eenduidig. Standaard hebben vrouwen een xx- en mannen een xy-chromosoom, maar er zijn evenzeer vrouwen met een xy- en mannen met een xx-chromosoom. Het testosterongehalte meten is een beproefde methode in de sportwereld. Ook daarin blijken de grenzen echter wazig. Herinnert u zich de Zuid-Afrikaanse loopster Caster Semenya? Nadat uit tests was gebleken dat ze drie keer zoveel lichaamseigen testosteron had als de gemiddelde vrouw – waarvan ze zich zelf niet bewust was – en ze in 2009 wereldkampioen was geworden op de 800 meter, moest ze een geslachtstest ondergaan. Hetzelfde vernederende onderzoek staat nu ook de ‘mixed martial arts’-vechtster en transseksueel Fallon Fox te wachten, nu is uitgelekt dat zij ooit een hij was. Haar topsportlicentie wordt nu in vraag gesteld.

Al in 1907 schreef de arts Magnus Hirschfeld dat het geslacht van mensen meer te maken heeft met hun ziel dan met hun lichaam. Hij maakte het onderscheid tussen sekse en gender avant la lettre. Gender is het niet-biologische, maar psychologische, sociale en culturele aspect van man of vrouw zijn. Volgens Joz Motmans, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en genderexpert, bestaat onze geslachtelijke identiteit uit drie lagen. ‘Naast het biologische is er ook de genderidentiteit – het innerlijke gevoel – en de genderexpressie, namelijk wat je de buitenwereld toont: kapsel, kleding, lichaamstaal.’ Bij de meeste mensen komen de drie lagen sterk overeen, bij transgenders zijn ze in zekere mate in conflict.

Die transgenders zijn niet zo dun gezaaid als lang gedacht. Zes op de duizend mannen en twee op de duizend vrouwen rapporteerden vorig jaar aan het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau ‘een ambivalente of incongruente genderidentiteit in combinatie met onvrede met het eigen lichaam en een wens tot (gedeeltelijke) aanpassing van het geboortegeslacht’.

Sexy conflict

Het conflict tussen de drie identiteitslagen hoeft overigens niet negatief te worden geïnterpreteerd. Denk maar aan de cd-hoezen van David Bowie uit de jaren 70 waarop hij zijn androgyne trekken in de verf zet. Of de nieuwste muziekvideo van Stromae, waarin hij rechts zijn vertrouwde zelve is, maar zijn linkerhelft de schmink en het kapsel draagt van een zwoele flamencodanseres. Of de kunstenares Antonia Baehr, die ‘drag kings’ zoekt voor een performance en de komende maanden in de Beursschouwburg te zien is als Antonia Baehr, maar evengoed als Werner Hirsch en Henri Fleur.

Of kijk naar de catwalks en de modebladen. Casey Legler, een model van vrouwelijke kunne, showt enkel mannenmode. De androgyne Andrej Pejic hult zich voor Jean Paul Gaultier in een bruidsjurk, terwijl hij voor andere merken de mannenafdeling aanprijst. Vogue en Elle ontvingen het transseksuele model Lea T met open armen.

Spelen met gender is sexy. Toch voor artiesten en modellen. De rest van onze maatschappij houdt strak vast aan de binaire opsplitsing. Een onderscheid dat steeds rigider wordt, zegt Maxim Februari. ‘Vandaag worden mannen en vrouwen altijd tegen elkaar afgezet. Je kunt ook geen formulier invullen zonder het vakje m of v aan te kruisen, ook al doet je geslacht niets ter zake. Onze identiteit wordt streng van buitenaf gecontroleerd: we worden doorgelicht, opgemeten, vastgelegd en gediagnosticeerd. Sekse is geen persoonlijke aangelegenheid meer.’

Volgens Februari zijn de meeste mensen androgyn, een mix van vrouwelijk en mannelijk, en is de strikte binaire opdeling onzin. Hij hoopt dat de maatschappij minder waarde gaat hechten aan sekse en ziet maar één oplossing: ‘Accepteer dat mensen behoren tot het geslacht waartoe ze zeggen te behoren.’

Al geeft hij toe dat het niet zo simpel is. ‘Als ik op een terras bier bestel, helpt het niet als ik tegen de ober zeg: “Luister eens, ik overstijg de binaire systeemgrenzen, en het hele concept van gender beschouw ik als een sociale constructie die ik in mijn performativiteit probeer te deconstrueren.” Die ober blijft gewoon “mevrouw” zeggen.’

In die zin zegt Februari dat zijn lichamelijke veranderingen ook voor de buitenwereld bestemd zijn. Hij moet sociaal duidelijk maken wie hij is, zodat iedereen het gelooft: ‘Mijn transitie is deels een service aan anderen.’

Ook Joz Motmans pleit ervoor iedereen de vrijheid te gunnen voor zichzelf uit te maken hoe ze zich willen omschrijven. ‘Mensen zullen altijd in hokjes denken, maar daarom hoeft de overheid dat nog niet te doen. De geslachtsregistratie afschaffen zou voor veel transgenders een grote stap vooruit zijn.’

Maar de onderzoeker maakt zich weinig illusies: dat zal wettelijk, juridisch en administratief wellicht niet haalbaar zijn. ‘Maar waarom naast de men de v geen derde hokje creëren, dat iedereen mag kiezen? Man, vrouw, ander. Dat is filosofisch gezien veel correcter.’


Terug naar “Leeszaal”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten